Fijn dat je interesse hebt in het kopen van zonnepanelen. Maar hoe zit het nu precies met de zonnepanelen subsidie in België. Bij de zonnepanelen subsidie komt het erop neer dat er vanuit de Belgische overheid geld wordt gegeven voor het gebruiken van zonnepanelen. Dit geld wordt betaald in de vorm van subsidie. Doordat er subsidie wordt gegeven voor het gebruik van zonnepanelen kun je er vrijwel zeker van zijn dat je de investering in zonnepanelen uiteindelijk gaat terugverdienen. In dit artikel leg ik je graag uit hoe dat werkt.
Allereerst moet het gebruiken van een zonnepaneel vanuit een ideaal beeld ontstaan. Wanneer je de wereld wilt verbeteren start dat bij jezelf en dat is mogelijk, onder andere in de vorm van het gebruiken van een zonnepaneel. Met het gebruik van een zonnepaneel verlaag je namelijk de CO2 uitstoot die ontstaat uit energieverbruik waardoor het milieu in een betere toestand blijft. Het tweede voordeel van het gebruik van een zonnepaneel is natuurlijk de kostenbesparing die je hiermee kunt realiseren. Wanneer je subsidie krijgt voor het gebruik van een zonnepaneel en uiteindelijk de kosten eruit haalt kun je zelfs geld verdienen aan het gebruik van een zonnepaneel.
Het gebruik van zonnepanelenis aantrekkelijk
Het gebruik van zonnepanelen wordt steeds aantrekkelijker. Op dit moment zijn we namelijk op het punt aangekomen dat de prijzen van zonnepanelen alleen maar dalen, de efficiëntie van zonnepanelen steeds meer verbetert en de energieprijzen aan een stuk door blijven stijgen. De combinatie van deze drie factoren zorgt ervoor dat het gebruikt van zonnepanelen steeds interessanter wordt. Steeds meer Belgische burgers maken daarom gebruik van de zonnepanelen subsidie. De Belgische overheid probeert daarmee het gebruik van zonnepanelen nog eens extra te stimuleren.
Ondanks dit alles is de kostprijs van een zonnepaneel nog steeds heel hoog. Het duurt gewoon enkele jaren totdat de aanschafprijs van een zonnepaneel is terug verdiend. Verwacht dus niet dat de kosten na een goede zomer al zijn terugverdient. Om de kosten van zonnepanelen een beetje te verdelen kun je er het best voor zorgen dat de kosten worden gespreid. Beleg dus niet direct heel je dak vol met zonnepanelen, maar kies ervoor om elk jaar of half jaar een paneel te kopen. Zo kun je met kleine investeringen uiteindelijk een groot verschil maken. Met deze manier van werken ben je uiteindelijk weinig tot geen extra kosten kwijt aan het gebruik van zonnepanelen en help je het milieu een handje mee.
Per gemeente kan het nog wel eens schelen hoeveel je precies kwijt bent aan het gebruik van een zonnepaneel. Zo zul je in de ene gemeente soms meer subsidie ontvangen dan in de andere gemeente. Laat je hier echter niet door ontmoedigen, maar pleeg eens een belletje naar de gemeente en vraag wat de mogelijkheden zijn.
Meer informatie over de exacte zonnepanelen subsidies in 2011 kan je vinden in het artikel kostprijs zonnepanelen berekenen.
Ik hoop dat je uiteindelijk tot het juiste zonnepaneel kan komen en hierin een geschikte keuze kan maken. De afweging van de kosten en baten zal voor iedereen verschillend gaan. Puur voor de verdiensten is een zonnepaneel op dit moment nog niet aantrekkelijk en zal de zonnepanelen subsidie nog niet altijd even toereikend zijn. Het voordeel voor de wereld van vandaag en morgen zal echter altijd blijven, wat misschien nog wel belangrijker is.