Het principe van een geothermische warmtepomp gebruiken we dagelijks, bij een koelkast. Een koelkast trekt de warmte uit de binnenkant en geeft dit langs de achterkant af. Een geothermische warmtepomp daarentegen haalt de warmte uit de aarde en geeft dit vervolgens in huis af. Zo kan u uw woning verwarmen met aardwarmte en aan energiebesparing doen
De aardkorst haalt zijn warmte uit twee bronnen. Enerzijds zorgt de hete aardkern voor warmte, anderzijds wordt de aarde verwarmd door de zon. Een geothermische warmtepomp heeft een sonde die diep in de aarde gaat om zo deze warmte op te vangen. De warmte die in de aardlagen vastgehouden wordt is zeer stabiel waardoor de warmtepomp elke dag van het jaar in uw behoeften kan voorzien.
De ontwikkeling van de geothermische warmtepomp is begonnen in de jaren twintig van de 20e eeuw. Sindsdien is de efficiëntie van de warmtepompen aanzienlijk verbeterd. Er zijn drie varianten van deze pompen:
Warmtepomp en het grond-water
Deze geothermische warmtepomp is de meestgebruikte vanwege het hoge rendement en de betrouwbaarheid. Een sonde wordt diep in de grond geboord, waarna de warmte naar een warmtewisselaar gaat om daar het water te verwarmen. In dit gesloten systeem wordt er glycol in de sonde gepompt om bevriezing te vermijden. Op deze manier kan het water verwarmd worden tot 60 graden Celcius. Een variant op de grond-water pomp is ontworpen om in de zomer als passieve koeling te dienen. De warmte in de woning wordt dan onttrokken en opgeslagen in een bodemlaag. Uw huis is dan 3-5 graden Celcius koeler, en u kan de energie in de winter opnieuw gebruiken om uw huis te verwarmen.
Warmtepomp water-water
Zoals de naam aangeeft zal een water-water warmtepomp het water uit de grond oppompen. Dit water heeft steeds een temperatuur tussen de 10 en 15 graden Celcius. Naast het onttrekken van de warmte kan het opgepompte water gebruikt worden voor andere doeleinden.
Warmtepomp lucht-lucht
Lucht die door de zon opgewarmd is, wordt in dit systeem gebruikt. Deze variant van de warmtepomp wordt slechts sporadisch gebruikt, vooral bij zwembaden. Voor gebouwen is de grond-water versie eerder geschikt vanwege het hogere rendement.
In elk modern huis met voldoende isolatie kan een geothermische warmtepomp geïnstalleerd worden. Oudere huizen zijn minder interessant omdat de radiators een hogere watertemperatuur vereisen, en door de minimale isolatie een meer warmte nodig hebben dan dat de warmtepomp kan produceren. Indien u een warmtepomp wenst te installeren, is het daarom nuttig om ook de radiators en de isolatie onder de loep te nemen zodat het geheel afgestemd is op de energie-afgifte
van de geothermische warmtepomp.
Investeringen in warmtepompen zijn gedeeltelijk aftrekbaar in uw belastingaangifte. Ook geven sommige gemeentes premies hiervoor. Doe daarom op voorhand navraag bij de gemeentediensten om de hoogte van deze premie te leren kennen. Naast de financiële ondersteuning zal u andere positieve effecten ondervinden. Een geothermische warmtepomp zal uw energierekening drastisch doen dalen.