De technieken die gebruikt worden om het energieverbruik te drukken kunnen in twee categorieën verdeeld worden: Het optimaliseren van het rendement van de gebruikte brandstof en het minimaliseren van het warmteverlies na de verbranding. Deze warmte verlaat uw woning voornamelijk langs het dak en langs de ramen. Het warmteverlies via het dak kan verminderd worden door isolatie te plaatsen. Om minder warmte te verliezen via de ramen en daardoor energie te besparen, kan u dubbel glas laten plaatsen in uw woning. In moderne huizen wordt steeds dubbel glas gebruikt, terwijl oudere huizen over enkel glas beschikken.
Ramen met dubbel glas
Ramen met dubbel glas bestaan uit minstens twee glasplaten waartussen een gas of lucht zit, of waarbij de ruimte tussen de glasplaten vacuüm is. Door dit gas, lucht of vacuüm wordt er een hoge lucht warmteweerstand gecreëerd. In vergelijking met een raam met enkel glas, isoleert dubbel glas beter. Om een ruimte of een huis op temperatuur te houden zal er dus minder warmte nodig zijn, waardoor het verbruik daalt. Eigenaars van woningen die nog voorzien zijn van enkel glas worden daarom aangemoedigd om de nodige renovaties uit te voeren. Om deze aanpassingen aan te moedigen, kan u verschillende subsidies krijgen afhankelijk van de uit te voeren werken. Zo krijgt u subsidies van Eandis voor hoogrendementsbeglazing, een speciale vorm van dubbel glas.
De voordelen van dubbel glas
De voordelen van dubbel glas gaan verder dan enkel energiebesparing. Speciale varianten worden ook gebruikt als geluidsisolatie of om de raam zonwerend of brandwerend te maken. Onderstaande glasplaten hebben hun eigen specialiteit, waarbij het principe steeds gebaseerd is op dubbel glas:
hoogrendementsglas
hoogrendements- of HR-glas isoleert uw woning op het vlak van warmte nog beter dan dubbel glas. HR-glas heeft nog een extra metaallaag. Deze laag is zo dun dat u ze niet kan zien met het blote oog, maar zorgt ervoor dat er minder warmte ontsnapt. Afhankelijk van de efficiëntie van de metaallaag krijgt het glas een ‘HR’, ‘HR+’ of ‘HR++’ label mee. Bij ‘HR++’ramen wordt argon tussen de glasplaten gespoten om de isolatie op een hoger niveau te tillen.
Geluidsisolatie
Dubbel glas kan ook gebruikt worden om de afgifte van geluid te beperken. Door de ruimte tussen beide glasplaten te vergroten, wordt de meerderheid van het geluid tegengehouden. De grote ruimte tussen de glasplaten zorgt wel voor een verminderde warmte-isolatie. Een oplossing hiervoor is een raam met drie glasplaten. Twee glasplaten staan dicht bij elkaar als warmte-isolatie, de derde glasplaat staat er verder vandaan om het geluid tegen te houden. Zo’n raam is een combinatie van twee keer dubbel glas.
Vacuümglas
In plaats van het dubbel glas te voorzien van een edelgas, kan de ruimte tussen de twee glasplaten ook vacuüm getrokken worden. Op deze manier wordt er dubbel glas gecreëerd dat dienst doet als isolatie, terwijl het geheel toch compact blijft. Bij vacuümglas is de ruimte tussen twee glasplaten kleiner. Hierdoor is vacuümglas geschikt voor oudere gebouwen. Deze zijn gebouwd voor enkel glas wat minder plaats in beslag neemt. Gewoon dubbel glas is daarom vaak te dik om te plaatsen.