Een goede dakisolatie kan uw jaarlijkse energiefactuur met 15 tot 20% doen dalen. Daarom is het op z’n minst opmerkelijk dat tienduizenden huizen nog steeds geen of onvoldoende dakisolatie hebben. Hierdoor verbruikt een gemiddeld gezin tussen de 500 en de 700 kubieke meter gas extra om het warmteverlies te compenseren.
Soorten dakisolatie
Isolatie tussen de dakelementen
De dakisolatie wordt hierbij aangebracht tussen de houten balken die het dak dragen. Dit is de eenvoudigste opstelling omdat de isolatie achteraf zelf aangebracht kan worden, hetgeen minder kost dan een vakman. Wie kiest voor deze dakisolatie moet op voorhand wel een lucht- of dampscherm aanbrengen dat ononderbroken is om koude lucht en vocht buiten te houden. De gebruikte isolatie is meestal minerale wol vanwege de eenvoudige plaatsing.
Een sarkingdak
Bij een sarkingdak worden speciale isolatieplaten gemonteerd op de spanten. Deze isolatieplaten zijn dun, maar dankzij de isolatie-eigenschappen van het gebruikte materiaal zijn de platen nog steeds zeer efficiënt.
Isolerende binnenafwerking: Om verbouwen niet te gecompliceerd te maken, is er speciale binnenafwerking op de markt met isolerende eigenschappen. Deze panelen zijn opgebouwd uit thermisch isolatiemateriaal en gipskarton. Omdat deze panelen al kant-en-klaar zijn en het slechts een kwestie van installeren is, is deze dakisolatie gegeerd onder doe-het-zelvers die hun huis verbouwen.
Zelfdragende isolerende dakelementen: De laatste mogelijkheid is een geïntegreerde optie. Bij zelfdragende isolerende dakelementen is de isolatie, de kepers, de tengellatten en het onderdak in één paneel verwerkt.
Dakisolatie is niet altijd nodig. Huizen die een zolder hebben die niet als kamer dient, kunnen beter kiezen voor vloerisolatie op de zolder. Zo wordt de warmte in de slaap- en leefkamers gehouden. De isolatie kan hierbij op de vloerplaat geïnstalleerd worden in het geval van een betonnen vloer. Bij een vloer met houten structuur kan de ruimte tussen de houten balken opgevuld worden met isolatiemateriaal. Ook kunnen natuurlijke materialen gebruikt worden zoals men op de bovenstaande afbeelding het grasdak ziet.
De kostprijs van dakisolatie
Hoeveel de dakisolatie zal kosten, is onmogelijk te voorspellen. Er zijn veel factoren die meespelen in de prijsberekening: Oppervlakte van het dak, het gebruikte materiaal en de gebruikte techniek, welke werken gaat u zelf uitvoeren en welke uitbesteden, enz. Deze werken coördineren met een vakman of gespecialiseerd bedrijf kan u helpen om de kwaliteit van de installatie te waarborgen. Het is namelijk essentieel dat deze werken goed uitgevoerd worden om een lucht- en waterdichte dakisolatie te bekomen. Om de kosten van deze investering te drukken zijn er premies en belastingvoordelen waarop u aanspraak kunt maken. Deze zijn beschikbaar op zowel lokaal, gewestelijk en federaal niveau. Daarom is het interessant om u op voorhand hierin te verdiepen zodat u weet hoeveel u nadien kunt terugvorderen.
Hoeveel dakisolatie aanbrengen, De dikte van de dakisolatie?
Hoe meer isolatie u plaatst, hoe beter. De Vlaamse overheid raadt minstens 15 cm dakisolatie aan. Alles hangt ook af van het gebruikte materiaal. Isolatieschuim bijvoorbeeld is zeer compact waardoor er de isolatielaag dunner wordt zonder aan efficiëntie in te boeten.