Alternatieve energie in België > Energie besparen tips > Energie besparen in huis

Energie besparen in huis

Energie besparen in huisEnergie besparen? Dat kan heel goed in en rondom het huis. Vaak verspillen we ongemerkt (te)veel energie zoals gas, elektriciteit en water. En dat kan heel wat minder. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Als je bewuster omgaat met het gebruik van energie, kan dat wel honderden euro’s per jaar schelen. De meest eenvoudige dingen zoals de verwarming een graadje lager zetten en de TV volledig afzetten kunnen je energierekening aanzienlijk verlagen.

 

Elektriciteitsverbruik  verlagen 

                                                                                                              

Nergens in huis staan zoveel elektrische apparaten als in de keuken. Deze bepalen voor een groot gedeelte je energiefactuur. De koelkast en diepvries staan continue aan en de wasmachine, wasdroger en vaatwasser slurpen stroom op. Een doorsnee huishouden verbruikt ongeveer zo’n 3.500 kWh per jaar aan elektriciteit. Bewuster omgaan met deze apparaten levert je zeker wel wat op. Probeer het gebruik ervan te beperken of laat ze niet onnodig aan staan. Als je bijvoorbeeld voor langere tijd op vakantie gaat, zet dan de koelkast uit. Ook kosten slecht onderhouden apparaten je meer geld. Denk bijvoorbeeld aan een vriezer vol ijs, deze moet dan meer toeren draaien. Of een koffiezetapparaat of waterkoker die vol kalk zit en hierdoor dus meer verwarming nodig heeft. Onze tip: onderhoud uw apparaten goed. Ontdooi op tijd en gebruik een ontkalkingsmiddel, zo neemt het stroomverbruik af en daalt je energierekening. Het lijkt niet veel maar met de bovenstaande tips kan je zeker je elektriciteitsverbruik verlagen.

 

A -labels apparaten


En als je de volgende keer een nieuwe wasmachine, koelkast of ander elektrisch apparaat koopt, let dan ook op het energielabel. Er bestaat een Europese richtlijn, die aangeeft wat het verbruik van apparaten is. Zo kun je zien hoe zuinig een toestel is. Energieklasselabel A is het zuinigst, en energielabel G het minst zuinig. Wel zijn apparaten met een A-label vaak duurder, maar op den duur verdien je je geld weer terug. A-label apparaten zijn immers  voordeliger in het verbruik. Sinds een paar jaar zijn er nieuwe klassen bijgekomen, de zogenoemde A+ en de A++ labels. De eerste verbruikt zo’n 25 % minder dan een apparaat met een A+ waardering, en het verbruik van de dubbele plus kan oplopen tot wel zo’n 50%. Een goede investering dus.

 

Enkele handige tips voor een lagere energiefactuur:

 

– Je bent aan het stofzuigen en ziet dat de stofzuigerzak nog niet helemaal vol zit. Dan heb je wellicht de neiging om nog even door te gaan met stofzuigen. Een nieuwe zak kost immers geld. Toch bespaar je meer als je de zak al vervangt als deze voor driekwart vol zit. De stofzuiger presteert namelijk in kortere tijd beter, waardoor je energie bespaard.
– Tocht het in huis? In plaats van de verwarming een standje hoger te draaien, kun je beter tochtstrippen plakken op kieren in huis. Zeker als je weet dat maar liefst zeventig procent van alle energiekosten van een doorsnee huishouden naar verwarming gaat.

 

– Bespaar energie door de wasmachine een standje lager te zetten. Niet elke was hoeft op zestig graden gewassen te worden. En als je vaak de was draait op veertig graden, kun je dit beter doen op dertig. De was wordt er niet minder schoon van, maar je rekening wel.

 

– Laat je TV niet langer op de stand-by modus staan. Je kunt hierdoor tientallen euro’s per jaar besparen.